Norsk industrihistorie på UNESCOs verdensarvliste

Den 5. juli 2015 ble Rjukan-Notodden industriarv innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. Status som verdensarv er det høyeste internasjonale kvalitetsstempel et område kan få. I industrimuseet Lysbuen på Notodden kan du gjøre deg kjent med sentrale elementer i Norges nye verdensarv.


Rjukan_banner_listebildeRjukan–Notodden industriarv strekker seg fra Møsvatn i Vinje til bryggekanten ved Heddalsvannet på Notodden, med til sammen 97 signifikante objekter. Verdensarven har fire hovedkomponenter:

  • Kraftproduksjon med dammer, tunneler og kraftstasjoner
  • Fabrikkene med framstillingsmetodene for mineralgjødsel
  • Byene Rjukan og Notodden
  • Transportåra Rjukanbanen-Tinnosbanen – navlestrengen til verdensmarkedet.

Rjukan-Notodden industriarv er historien om den andre industrielle revolusjon, basert på vannkraft. Professor Kristian Birkeland og ingeniør Sam Eyde ledet an i utviklingen av den elektriske lysbueovnen som gjorde det mulig å binde luftens nitrogen og lage gjødsel til bonden. Det er tidenes viktigste oppfinnelse i Norge.

Ved å temme fossen og føre vannet gjennom tunneler og rør ble det mulig å lage store kraftverk og store mengder elektrisk kraft. I løpet av mindre enn ti år ble to nye industribyer – Notodden og Rjukan – reist i Telemark. Rundt 1900 var Norge et av de fattige landene i Europa. Vannkraften gjorde det mulig å reise industri, organisere og stegvis utvikle det moderne velferdssamfunnet.

Med dette følger også ansvar for å sikre verdensarvstedene for ettertiden.

Lysbuen industrimuseum vil du få presentert oppstarten av industrieventyret!

notodden-01

Telemarksgalleriet og Tinfos. Foto: Bjørn -Owe Holmberg. (c) Norsk Industriarbeidermuseum

Mer informasjon finner du i verdensarvbrosjyren: