Tinfos Kulturområde

1140096895_170    Elva Tinne var vill med store flommer, men ble temmet av omfattende reguleringer i vassdraget både på Hardangervidda og ved Tinnes utløp fra Tinnsjøen. Tinnfossen ble i 1807 regulert slik at bøndene fikk en regulerbar vannmengde til rådighet for drift av bl a en mølle. Fossen leverte kraft til den gamle Papirfabrikken, senere også til Gamle Tresliperiet – den bygningen som på folkemunne kalles Sliperihallen, idag Telemarksgalleriet.

1140096774_170Energien fra Tinfossen er grunnen til at industribyen Notodden ble bygget. Tinfos og Hydro ble de store bærebjelkene i byen. Fremdeles er energien fra fossekraften den viktigste brikken for Tinfos på Notodden. Industrihistorisk og kulturelt er dette området unikt.

I dag er Tinfos-området et vakkert kulturlandskap som innbyr til tur langs elva med fiskestang, leik og ballspill på gresslettene, og gjerne en piknik. Tinfos er områdefredet og utpekt som unikt i Norge. På et lite området kan man studere gamle industribygninger, administrasjonsbygg, direktørbolig, funksjonærboliger, arbeiderboliger, kraftverk og norges lengste tømmerrenne. Midt i ligger Telemarksgalleriet med Sliperiet Kulturkafé. På Tinfos ligger også svømmehall, kunstgressbane og sandvollyballbane.

Et koselig område for en søndagstur er Kanalveien hvor funksjonær, direktør- og arbeiderboligene ligger på rekke og rad. Veien ender i Hyttebyen, med de små røde arbeiderboligene som i dag er et koselig lite borettslag. En hyggelig spasertur får du også ved å ta gangveien langs elva ned til Bok- og Blueshuset som ligger ved Heddalsvannet.

direktørbolig hyttebyen Borgen Kraftstasjon Adminiet

Utsikt fra myrens dam